אם כתוב לי בתכניות הבניה "התקן עומר" בממ"ד האם ניתן להתקין התקן ברק?
התשובה היא כן, התקן עומר הוא שם חברה ספציפית שחלק מהאדריכלים משתמשים לצורך קיצור כתיבת השם המלא של ההתקן הלוא הוא התקן מיזוג אוויר לממד.
הסיבה לשימוש בשם הנ"ל בתוכניות השונות נובע מכך שבמשך שנים לא היה התקן מיזוג אוויר בממ"ד למעט התקן עומר ולכן נוצר הרגל של קיצור השם המלא של ההתקן, התקן מיזוג אוויר או מעבר צנרת למזגן בממ"ד
התקן ברק הינו התקן מיזוג אוויר תקני לממ"ד אשר נבדק על ידי מכון התקנים הישראלי ואושר בפיקוד העורף, אין כל מניעה להתקין את התקן ברק בכל מקום בו מופיע בתכנית הבניה התקן עומר ואפילו מומלץ לבחון את היתרונות של התקן ברק על יתר המתחרים בשוק הן בהיבט איכות החומר, הנדסת האנוש וקלות התפעול בשעת חירום והן בהיבט האסטטי של המוצר ומראהו הנאות.
חשוב לציין כי גם אם מופיע במפרט בניה עליו התחייב קבלן "התקן עומר או ש"ע" התקן ברק עומד בתנאי זה ומוגדר לכל דין ותקן שווה ערך הניתן להשתמש בו כתחליף להתקן עומר.
כל התקן מיזוג אוויר לממ"ד עובר בדיקות קפדניות על ידי מכון התקנים הכוללות בדיקת אטימות בלחץ גבוה המדמה מצב חירום ומניעה של חדירת חל"כ (חומר לחימה כימי) ובדיקות עמידות ומיגון שבוחנות את רמת החומר והיכולת של ההתקן לעמוד בהדף וכל זאת מותאם לתקן 4422 של פריטי מקלטים, לאחר עמידה בכל דרישות הסף ההתקן מאושר על ידי פיקוד העורף וניתן לשיווק בבניה חדשה.
בחירת ההתקן מתבצעת בשלה יציקת הביטון ויתרונותיו מובאים לידי ביטוי רק בשלב הגמר צבע, התקנת המזגן, שימוש ותפעול ההתקן במצב חירום.
לכן כבר בשלב השלד כדאי ורצוי לבחון את הפתרונות השונים תיפקודם והיתרונות בשעת חירום ובשגרה, ללא קיבעון למוכתב בתוכנית הממ"ד / ממ"מ.